Ring-Tantra.jpg

Body2chill®

Spelenderwijs glashelder

Laat je meevoeren door sprankelende Tantra retraites, krachtige rituelen en onze gerenommeerde Tantra opleiding

Glaasjes-Tantra.jpg
Tantra-Workshops-Cursus-1.jpg

A warm place to grow wise, stay open and meet your colorful tribe!

A warm welcome to our tantric buddhist Tantra community. We enjoy to offer you a warm place to stretch your molecules and break on through to the other side. A professional and exiting spot to open up, to dismantle the destructive power of ego by melting all opposites into our own hearts, to experience healing, to feel human: free & authentic in spirit & body, to enjoy and rest your mind, to shelter, to cuddle and share love, to deepen intimacy, to flower and live your beauty, to grow wise and stay new, to network and to contribute, to be juicy and explore love!  

De dagelijkse waarde van Tantrisch boeddhisme
Body2chill® staat voor diepgaande Tantra retraites, Tantra workshops en een Tantra opleiding. En dat al 30 jaar. Gericht op Nederland & België. Wij bieden een warm thuiskomen met deskundige begeleiding en kennis van groeiprocessen. Een stimulerende én 'boostende' plek om het beste uit jezelf te halen en uit de liefde. Een haven waar maskers onnodig zijn, krachten bundelen, lovers elkaar ontdekken en herontdekken, relaties verdiepen en verbreden. Waar huid, adem en harten elkaar vinden. Waar wij ons DNA herschrijven en ons menszijn opnieuw samen uitvinden.

Body2chill® is een besloten ideële stichting en is BTW vrijgesteld op levensbeschouwelijke gronden. Wij werken met een team gedreven vrijwilligers. Ons doel is het bereikbaar maken en beoefenen van het traditionele Tantrisch boeddhistische gedachtegoed met een frisse vertaling naar onze tijd.

Het Tantrisme streeft naar een zo natuurlijk mogelijke levenswijze. Het ziet het persoonlijke en algemene belang van een balans tussen geestelijk en lichamelijk welzijn. Het zegt: innerlijke stabiliteit, persoonlijke vrijheid, sterke dierlijke intuïtie en een extatisch lichaam behoren tot onze ware onafgedekte staat. Tantra biedt eeuwenoude praktische technieken en inzichten om deze natuurlijke ongelaagde staat binnenin onszelf te herinneren. Van hieruit kunnen we ons krachtig en waarachtig verbinden met anderen en onze unieke levensbestemming in liefde, werk en de opvoeding van onze kinderen. 

Visie op Tantra, intimiteit en sexualiteit & kaders waarbinnen wij werken
Tantra heeft diepe wortels vanuit het Tantrisch boeddhisme. Tantra sluit meer dan ooit aan op deze tijd. Een tijd waarin onze
wereld snel verandert. Wij worden ons bewust dat wij het zelf zijn die staan, ervaren, voelen en teweeg brengen binnen ons zelf en om ons heen. Nu op dit moment. Tantra betekent web, verbondenheid, samenhang, weefgetouw of diepste inzicht.
Tantra omhelst elk aspect van intimiteit en de dynamiek van het leven. Het woord Tantra wordt soms geleend om alleen sexuele aspecten mee aan te duiden. Dit kan verwarrend werken. Tantra is de kunst om zo natuurlijk en oorspronkelijk mogelijk te leven. Je zou kunnen zeggen: Tantra gaat over 'human potential' en duurzaamheid op het gebied van liefhebben en vreedzaam samenleven. Het gelooft in een direct verband tussen de innerlijke vrede in ons lijf en de vrede om ons heen.

 

Huid, Adem, Liefdesgloed & Eros.
Tantra cursussen van Body2chill® zijn niet gericht op specifieke primair sexueel gerichte handelingen. Centraal staan zelfontplooiing, geïntegreerde aanraking, seksuele heelheid, heling van trauma's en ontmanteling van destructieve egopatronen met als doel om ruimte te creëren voor de liefde en het leven in al haar volheid. 

Het Tantrisch boeddhisme onderzoekt het verlangen omdat we daardoor onszelf leren kennen. Je eigen innerlijke reis staat centraal welke je van daaruit kunt delen met anderen. Een gecombineerd lichamelijk en spiritueel pad. Waarachtig & binnen ieders grenzen. Ons Tantra cursus programma is bedoeld voor allen die zich breder dan alleen op het sexuele vlak willen ontwikkelen. Dus niet geschikt wanneer je primair zoekt naar een spannende beleving of erotisch entertainment. Dan loop je bij ons vast. Dat gezegd hebbende zal je door de  geïntegreerde beleving van je  geest en lijf waarschijnlijk juist een veel diepgaandere en meer verbindende  beleving van intimiteit en erotiek ervaren. Juist dat is in essentie vaak veel erotischer!

ནང གི Inner ནུས Peace

'Dit is de essentie van wat ik in 1991 zag in Tibet, wat ik hoorde in de diepte van hun stemmen, leerde in hun kloosters en voelde in hun ogen: ze dachten niet in concepten als hemel & hel en hoefden in hun hoofden en in hun harten dus ook nergens 'in' of 'uit' te komen. Ze wáren de aarde en leefden hun spiritualiteit.'

Tantra-festival-huwelijk-2.jpg

Hoe Tantra in mijn leven kwam 

Het verrassende leven leidde ertoe dat ik op mijn 50e nog trotse papa ben geworden. Met name in de jaren daarvoor heb ik veel en langdurig gereisd en ontdekt, vooral in Azië. Ik leerde van culturen waarin leven met de dood en het dierlijke meer verweven lijken dan bij ons. Dat maakte mij wakker.

 

Ik ben nooit actief op zoek gegaan naar Tantra. Ze zeggen: Tantra vindt jou. Mijn eerste initiaties heb ik gekregen in Tibet in 1992. Hoewel ik toen nog totaal niet wist wat Tantra was kreeg ik steeds meer interesse in wat ik er leerde, voelde en zag. Het viel mij vooral op dat de Tibetanen die ik ontmoette niet dachten in concepten als 'hemel en hel'. Zij hoefden in hun hoofden en harten dus ook nergens 'in' of 'uit' te komen... In de diepte van hun stemmen wáren zij de aarde en in de rust van hun geest leefden zij hun spiritualiteit. Het was alsof ik thuiskwam en al mijn innerlijke puzzelstukjes op de plek vielen. Ook mijn onderdrukte donkere kanten.

Dit laat Tantra mij zien

Alles is er al! Alles is in balans. We hoeven niet bang te zijn voor onszelf. Wanneer het mij lukt om ontvankelijk te blijven en licht op te laten schijnen op alles wat ik voel, dan hoef ik het volle leven niet buiten te houden. Ook niet mijn pijn of angsten, alle kanten van seksualiteit, leegte of chaos. Ik mag toelaten dat het leven mij vindt en wat het met mij doet. Vertrouwend dat elke ervaring thuisbrengt en verbindt met de realiteit en magie van het leven zelf.

Voorgrond

Dank aan mijn 1e Tibetaanse Lama, Tulku Lobsang, Osho, Daniel Odier, David Deida, Pema Gitama, Dez & ISTA, Vasanti, Gorakh & Swami Ganga, Margot Anand, Bruce Lion, Santoshi, Niten, John Hawken, Rex, Elaine, Matt & Robin en onze cursisten.

Achtergrond

HBO therapeutenopleiding SPH - Dans & Kunst, HBO Activiteitenbegeleiding, 3 jarige studie Chinese geneeskunde en TuiNa massage therapeut, Shiatsu. Docentenbevoegdheid sport, zorg & welzijn, Post universitair Nederlands. Met al deze studies kon ik eindelijk gewoon Tantra leraar worden ;-))

Voorgrond 

Dankbaar naar mijn ouders, liefdes en vrienden. Dank aan mijn 1e Tibetaanse Lama, Tulku Lobsang, Osho, Daniel Odier, David Deida, Pema Gitama, Dez & ISTA, Vasanti, Gorakh & Swami Ganga, Margot Anand, Bruce Lion, Santoshi, Niten, John Hawken, Rex, Elaine, Matt & Robin en onze cursisten.

Achtergrond 

HBO therapeutenopleiding SPH - Dans & Kunst, HBO Activiteitenbegeleiding, 3 jarige studie Chinese geneeskunde TCM en massage therapeut, Shiatsu. Docentenbevoegdheid sport, zorg & welzijn, Post universitair Nederlands. Met al deze studies kon ik eindelijk Tantra leraar worden ;-))

"Het voelt als bovenkomen in een wereld andersom.

Hé ik blijf drijven, in plaats van dat ik val!

Wat een magnifiek gevoel: 

Ik was bang om te vallen maar gevallen was ik al."

Han Sapundra

Sapundra is mijn boeddhistische naam. 'Sapundra' betekent 'Leef je bestemming'. Dat probeer ik vanaf 1994 als initiator van Body2chill® en kunstenaar, levend voor schoonheid, passie, echtheid, diepgang en mensenwerk. 

Je zal mij naast mijn partner Anne Eva het Tantra programma en team zien leiden. Ook verzorg ik de opleidingsgesprekken en de Satsang. Binnen de trainingen richt ik mij op het grotere overzicht; de groepsdynamiek, de veilige bekadering en het bewaren van het Tantrisch boeddhistische gedachtegoed.

We zoeken uiteindelijk onszelf

We kunnen als welwillende mensen lijden, tevergeefs zoeken, op de handrem lopen en onverzadigbare leegte of irreële angsten ervaren. Daarvoor zijn we als extatische wezens niet hier! Lijden betekent altijd dat er binnenin onszelf lagen zijn afgedekt waardoor wij ons volle potentieel niet ervaren in liefde, werk, opvoeding of sexualiteit. Het kan anders.

 

Het Tantrisch boeddhisme kent 'the sword of wisdom'. Het schittert én snoeit. Ook ik houd van scherpte en tot de kern gaan. Snoeien kan pijnlijk zijn en ons ego vindt het niet leuk. Het wil ons op onze plek houden. Als boeddhist richt ik mij op substantieel geluk. Daarvoor moet je soms over je schaduw kunnen stappen. Ik draai er daarom niet omheen. Daarvoor is het leven te kort en ons grotere lijden te pijnlijk.

Kwetsbaarheid als enige weg

Mijn levenslessen begonnen in een Nederlands-Indisch gezin waarin het eten heerlijk was maar de trauma's als gevolg van oorlogskampen nog dagelijks onderhuids aanwezig waren. Ook wij kinderen kregen angst voor het tonen van onze kwetsbaarheid en wij voelden pijnlijk hun onmacht voor het nemen van verantwoording voor hun geluk en het onze. Intuïtief merkte ik dat het van levensbelang zou worden om op eigen kracht mijn gevoelswereld te ontwikkelen.

 

Mijn vader werkte in die tijd op Wis- & Natuurkunde aan de deeltjesversneller. Via hem leerde ik over kwantumfysica. Kwantumfysica en boeddhisme bieden dezelfde essentiële antwoorden. Wellicht daarom dat ik mij vanaf mijn 13e verdiepte in het boeddhisme, dat mij de bron van geluk in mijzelf leerde kennen. In elke Tantra training zie ik nu terug wat ik als kind al voelde: kwetsbaarheid is het enige dat ons mensen samenbrengt en onszelf kan helen. 

Toewijding & inspiratie

Inspiratie is het sleutelwoord. Ik merk steeds weer dat ik mag leren ontvangen. Dan kan ik als een antenne zijn, ontvankelijk voor trilling, golven, stromingen en onderstromen. Leven ‘in spirit’ betekent voor mij proberen te leven met alles dat tot mij komt en door mij heen mag stromen. Pas dan kan ik liefde in al haar vormen en kleuren (door)geven en ervaren.

Geluk bestaat omdat je het kan delen. 'Persoonlijk geluk' bestaat niet in mijn visie. Wij zijn 'een doorgeefluik van leven' in al haar verrassende vormen. Alles verbonden. Tijd is een gecreëerde illusie. Wij zijn het zelf die in beweging zijn! We komen vanuit 'wat was' en zijn op weg naar het ongewisse in 'wat is'. Het enige blijvende is dat. De kunst op persoonlijk vlak is om ons te openen en te laten (ver)vullen. Dan gaat het vanzelf, als een trechter die ontvangt. Leren om bewust te voelen wat raakt. Zodat we vanuit geraaktheid en bewustzijn kunnen leven en handelen. Receptief, dan pas productief.

Beschikbaarheid

Wat ik overdraag is de kunst om zichtbaar te zijn voor onszelf, elkaar en het leven. Niets 'zomaar' doen. Binnen lijf en geest opmerkzaam zijn voor wat zich via ons wil manifesteren. Het is die beschikbaarheid voor de grootsheid van het bestaan waardoor we schoonheid, extase en eenheid kunnen ervaren.

 

Potcasts & video's

KLIK HIER om de laatste podcasts te beluisteren over Tantra, de liefde, ontwaken, autonomie en Tantrisch leven.

Tantra-Workshops-Cursus-1.jpg
Tantra-festival-huwelijk-1.jpg

Shakti de vrouwelijke pool:

'Ik ben alles!

Poeslief, troostend zacht én ondeugend stout...'

Tijdens de meeste Tantra trainingen  word ik bijgestaan door mijn heerlijke Vlaamse levenspartner en vrouw Anne Eva. Zij leidt Tantra massage- & coachingpraktijk De Wilde Roos bij Brussel. Anne Eva verzorgt ook de priveopleiding voor stellen waarbij ik, op mijn beurt, haar bijsta. 

Naast Anne Eva en mij kent het team van trainers ook andere inspirerende tantrische vrouwen die
 leven vanuit hun grotere hart. Ik ervaar ze als krachtig in hun vrouw-zijn qua lichaamsbewustzijn, geestelijk bewustzijn en erotiek. Zij weten ieder op hun eigen wijze, ook in het dagelijks leven en in de liefde, de kern van Tantra te raken en nemen jou en mij daarin mee.

Buiten het samen voordoen en overdragen heeft iedere trainer een unieke inbreng en eigen kwaliteiten welke kleur en smaak geven aan iedere betreffende training. In de agenda kan je zien welke trainers bij jouw Tantra cursus aanwezig zijn.

Tantra-bloemen-festival.JPG
Tantra-Workshop-Cursus-2.jpg

Google reviews

Meer dan de helft van onze deelnemers komt zeer regelmatig. Velen zelfs jaren lang. Na elke Tantra cursus ontvangen wij een warm bad aan complimenten van vrijwel iedereen die dieper begrepen heeft wat wij hier samen met jullie creëeren. Dat zijn fijn voor ons. Geef je enthousiasme nu ook waarde voor anderen door ze hier op Google te plaatsen. 

Spotify_logo.png

Liefdesgloed, huid, adem & harten!

Mose-album-tantra.jpg

Gemêleerd publiek

Onze Tantra cursussen worden voornamelijk bezocht door middelbaar en hoger opgeleide deelnemers of autodidacten met HBO/ academisch denkniveau. Gemêleerd publiek dus waaronder veel ondernemers en ZZP'ers, eigenzinnige, vrije en creatieve geesten. Deelnemers die met lichaamsbewustzijn bezig zijn of daarmee werken, ontwerpers en vernieuwers, zoekers en vinders, positivoos, levensgenieters en levenverdiepers en leidinggevenden over anderen en vooral over hun eigen leven.  

 

Wij zijn er voor jou. Omdat je persoonlijke ontwikkeling, verbinding en bezieling belangrijk vindt en het bewustzijn hebt om, ook wanneer het moeilijk wordt, deze levensprocessen binnen jezelf te plaatsen. Omdat jij je wilt openen voor jezelf en zo kan bijdragen aan het geluk van deze mooie wereld om ons heen!

The inner anatomy of the yoni, the vagina. Only discovered in 1985 through MRI scans!

Body2chill® support group 

De waardevolle assistenten van Body2chill® zijn allemaal vrijwilligers. Zij assisteren ons met name op het praktische vlak en zijn aansturend aanwezig bij praktische zaken zoals de ontvangst, het eten, opruimen etc. Assistenten hebben tevens een signalerende- en ondersteunende functie naar ons toe. Zo bespreken wij bijvoorbeeld tijdens het eten altijd even het groepsproces binnen dat Tantra cursus weekend. Tijdens de Tantra cursus zelf zijn onze assistenten gewoon deelnemers met hun eigen leerprocessen. Inhoudelijk/ coachend ligt de verantwoordelijkheid altijd bij de trainers die de betreffende Tantra cursus begeleiden. 

Vrijwilligersregeling

We are creation! 
So what do you want to create?
Let's enjoy, spread love, be conscious when we meet, act, talk, touch, give opinions, buy products or move energy around on this planet. 

 

Tantra-festival-huwelijk-2.jpg
Achter-Tantra.jpg
250px-Clitoris_anatomy_labeled-en.svg.png
4ELEMET_SIN_3.jpg

'Alleen mensen zonder fantasie vluchten in de realiteit'. -Loesje-

About this powerful small picture left: 'Das Weltall'.
By: Hildegard van Bingen | Born: 1098!
Medieval miniature. The whole cosmos reflected in one yoni. Believe it or not, but it was blessed by the Pope at that time.
I think without seeing the Tantric aspect it really was about... :-)

Tantra-Body2chill-Nieuwsbriefkopie.jpg