Jouw gezonde egoisme zorgt perfect voor de ander
Door: Han Sapundra

visie van een tantrisch boeddhist

Gezond egoïsme creëert gezonde medemensen.

 Sinds het Corona tijdperk wordt veelvuldig gesproken over verantwoordelijkheid en zorg voor anderen. Hoe zit het dan met jouw eigen behoeftes en gevoelens?  Is verantwoordelijkheidsgevoel ineens iets wat van buitenaf voorgeschreven wordt en dat ik aan anderen verschuldigd ben? Of is dit iets in mijzelf waar vanuit ik mag handelen zoals dat voor mij juist voelt?

 

Dit is mijn stelling als tantrisch boeddhist: wanneer je niet eerst voor jezelf zorgt dan kan je ook niet volledig voor anderen zorgen. Simpel gezegd: alleen wat je hebt kan je delen en zonder ware zelfliefde kan je geen onvoorwaardelijke liefde ervaren. Weleens afgevraagd waarom -toen we nog mochten vliegen- de instructie was om in geval van nood het zuurstofkapje eerst bij jezelf op te zetten en dan pas bij je kinderen? 

 

Is 'compassie' hetzelfde als jezelf uitvlakken?

Het boeddhisme spreekt vaak over ‘compassie’. Kort zou ik dit kunnen vertalen als inleving en zorg voor anderen. Toch ligt het een stuk genuanceerder. Het lijkt mij goed om juist in deze roerige tijden eens diep in te zoomen op dit woord en te kijken of er een spanningsveld zit tussen zelfzorg en zorg voor een ander? Ik denk het niet. De essentie van het begrip ‘compassie’ is dat, wanneer je goed voor jezelf zorgt, daarin de zorg voor anderen reeds besloten ligt.

 

Zorg voor mijzelf voorkomt dat er zich in mijn lijf en geest een opgehoopte ‘bubbel’ van weggedrukte behoeftes en gevoelens kan vormen. Door assertief te zijn, mijn intuïtie te volgen en mijn behoeftes te organiseren bescherm ik mijzelf en anderen. Een opeenstapeling van onvoldoende zelfzorg zal mij op een dag het gevoel geven dat ik mijzelf teveel uitvlak. Dat ik buitenspel sta in het leven. Dit kan leiden tot vele ‘niet compassionele egoïstische uitingen’, welke onderliggend voortkomen vanuit mijn stress, frustratie en boosheid op de wereld om mij heen waaraan ik mijzelf, behoeftes en eigen verantwoordelijkheid heb uitgeleverd in hoop op liefde, verzorging of acceptatie van buitenaf.

In jouw natuur zit de gehele natuur besloten

 Bij Tantra gaat het om 'de eigen waarde' waar vanuit wij de wereld in bewegen. Die kern, ieders spil, ieders eigen boeddhanatuur, is reeds compleet en af en daarin zit alles al besloten. Binnen ons verdriet voelen wij het verdriet van de wereld. Binnen onze eigen gezondheid en ons eigen zelfregulerende immuunsysteem ligt de gezondheid en het ecosysteem van de gehele aarde besloten. Binnen ons eigen geluk huist het geluk van anderen.

 

De bron van ware macht bevindt zich in onszelf

Zolang onze zoektocht naar grip, liefde en veiligheid begint bij de buitenwereld, zullen we nooit een uitgebalanceerd en vredig bestaan kunnen leiden. We zullen niet anders kennen dan dat anderen onze behoeftes moeten vervullen of faciliteren. Met macht, manipulatie, 'afspraken' en regelgeving kunnen we onze eigen onmacht tijdelijk nog kunnen beteugelen of afdekken. We zullen echter nooit weten wat vrijheid is zonder die van anderen te beperken. We zullen vanuit dwang en verwachtingen nooit op een gezonde en vredige wijze samen kunnen zijn. Dat geldt voor elke relatie: voor die met jezelf en jouw lijf, voor je vriendschappelijke- en liefdesrelaties en voor de relatie tussen staat en burgers.

Verander de wereld, begin bij....

Ik zeg: zorg voor een ander maar begin absoluut bij jezelf. Houd het klein, groei het groots uit. Pak je verantwoordelijkheid op als mens en doe wat je blij maakt, verbind je met wat jou gelukkig maakt. Volg de broodkruimels onderweg naar alles wat je ziel en je lijf de voeding biedt die jij nodig hebt. We kunnen ons eigen ecosysteem volledig vertrouwen. Het is perfect en zoekt altijd weer uit haarzelf naar balans. Dus deel je levenslust, je lijf en je geest met wie ervoor open staat en vind uit wat de weg is van jouw ziel in dit leven. Jij bent hier niet voor niets!

Terug

naar homepage

Juicy Tantra with a heart & a soul

HIGH CLASS   TANTRA   COMMUNITY
Tantrisch boeddhisme | Training & coaching


Body2chill
® staat voor: 
Verdiepende exclusieve Tantra cursussen om jouw leven en de wereld in liefde te verrijken.

Aangeboden vanuit respect voor- én kennis van de traditionele achtergrond van Tantra
en haar wortels in het Tantrisch boeddhisme, vertaald naar de adem van onze nieuwe tijd.

 

Intimiteit bij Body2chill®
Het Tantra aanbod van Body2chill® kan als verruimend, verfijnd, sensueel, erotisch, spannend en bevrijdend worden ervaren. 
Al onze Tantra trainingen zijn gericht op
sexuele heelheid en hartsverbinding, ze
zetten niet aan tot primair slechts sexueel
gerichte handelingen. Centraal staan zelf-

ontplooiing, verdieping intimiteitsbeleving,
respectvolle geïntegreerde 
aanraking, het

ervaren van eenheid & flow, empowerment,
leven met je grenzen en mogelijkheden en ontmanteling van destructieve egopatronen met als doel ruimte te creëren voor het hart met al haar aspecten en in al haar volheid.

 

 • Stellen kunnen intiemere oefeningen met met hun partner doen of wisselen. Kijk ter plekke wat goed voelt. Singles wisselen. 

Aanbod: 

 • Sangha bijeenkomsten

 • Tantra yoga retreats

 • Witte Tantra weekend retreats
  Tantra cursus voor singles & stellen

 • Zwarte Tantra weekend retreats
  Tantra cursus voor singles & stellen

 • Tantra massage weekend cursus
  Tantra training voor stellen

 • Tantra workshop dagen voor stellen

 • Tantra workshop dagen voor singles

 • Relatie therapie voor Tantrische koppels

 • Erotisch uitgaan voor liefdeskoppels

 • Privé Tantra Parensessie voor stellen 


Helder 
| Stijlvol | Vertrouwd | Down to earth

Erbij zijn? Reserveer de betreffende training op het registratieformulier hierboven. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Je wordt dan op korte termijn gebeld om te kijken of er nog plek is en of wij je/ jullie deelname definitief kunnen maken. Je kunt ons ook zelf bellen.

Maandag-Zaterdag 11:00-19:00

 • Facebook - White Circle

Meest gestelde vragen vind je hier.

Over boeddhistische stichting Body2chill®

Ingeschreven als levensbeschouwelijke religieuze gemeenschap: KvK No  09140968

RSIN 812804168/01

© Copyright

Zoals je voelt is deze website met veel liefde, eigenheid, creativiteit en zorg in jaren samengesteld. Ga hier alsjeblieft met evenveel integriteit mee om. Kopieer niets of als het je inspireert vermeld dan 'Body2chill Tantra' als jouw bron. Dank je!