Samen-levend
met onszelf & virussen

Door: Han Sapundra

Visie van een tantrisch boeddhist

Het virus, de ziel en 'onze schoone maagd!'
Heftige tijden. Rakend aan lichaam, psyche, levensonderhoud en levensvisie. Voor mij als boeddhist met vragen zoals: Hoe bezie ik mijn sterfelijkheid? In welke mate blijkt Corona meer bedreigend dan andere doodsoorzaken? Wat brengt mij geluk zonder dat van anderen te beperken? Sluiten de offers die we met de maatregelen brengen ook aan bij de oplossing en zijn ze in balans met de kwaal? Voor zover dit mij dit vertwijfelt: Hoe dichtbij zit ons aller 'collective consciousness' onbewust nog vlakbij het oer-idee dat wij ‘iets' van grote waarde moeten offeren om van slechte tijdingen af te komen? Iets... Want wat had de te offeren maagd te maken met de slechte oogst?

 

Waar sta ik eigenlijk?
Het eeuwenoude godsbeeld van een alwetende, reddende, toornige God buiten onszelf zit wellicht dieper in ons DNA gegrift dan we denken. Evenals hiërarchische systemen gebouwd op beheersing van de massa door macht en mogelijk gemaakt door angst of onvermogen van diezelfde massa om dit verantwoord anders vorm te willen of kunnen geven. Onze conditionering om in een crisis tamelijk blind te offeren wat gevraagd wordt kan zo een grote basis vormen voor het handelen van de meerderheid. Waar sta jij zelf dan? Dezelfde drijfveer waar vanuit we ons aanpassen of niet kan ons ook gevangen houden tussen autonomie en onderwerping. De buitenwereld spiegelt onze binnenwereld. Dat is waarom Boeddha niet bezien wordt als iets buiten onszelf om te aanbidden maar als symbool van de authentieke eigen (boeddha)natuur die wij allemaal in ons dragen. 

Het dilemma van levend sterven of stervend leven?
Wat offeren wij nu in deze crisis allemaal op wat van grote waarde is? En in hoeverre draagt dit offer bij aan de oplossing van het probleem? Terug naar de praktijk: Er zijn enerzijds veel gezonde mensen, ouderen en jongeren, die angstig, verzwakt of depressief worden van maatregelen welke hun energie, weerstand, inkomen, vrijheid en ademruimte dempen. Anderzijds zijn er ziekte, verlies en kwetsbare groepen en is er wellicht té veel op IC-plekken en preventie bezuinigd. Sowieso bij wat voor ramp ook hadden we te weinig lekken gehad, dat legt dit bloot. Verder heeft dit iets wat steviger virus dan normaal ons overvallen en hebben we onvoldoende welbetaald ziekenhuispersoneel. Daarnaast is verse luchtventilatie en goede luchtvochtigheid in gebouwen belangrijk en kan, denk ik, onze relatie tot voeding en dieren onder de loep.

 

Wat stimuleert gezondheid, wat veroorzaakt ziekte?

Ons voedingspatroon, ons emotionele welzijn, lichamelijke aanraking, onze autonomie, onze vrijheid van beweging en toegang tot optimale luchtkwaliteit en zuurstof zijn de belangrijkste factoren die een goed afweersysteem, gezondheid en levensgeluk versterken. Door hiervoor in jou leven zorg te dragen draag jij optimaal bij aan de weerstand van je omgeving. Slechte voedingspatronen, slechte luchtkwaliteit, gedempte ademhaling, gevoel van beperkte vrijheid, zorgen om brood op de plank en vooral angst versterken bij ieder dier stress en zijn catastrofaal voor ons immuunsysteem. Dit leidt tot vatbaarheid voor lichamelijke klachten door een verzwakte defensie, (over)immuunreacties en geestelijke problemen. 

 

Is er met onze kijk op gezondheid wat chronisch mis?  

Pijn en klachten vormen het gezonde alarmsysteem van ons lichaam dat zorgt dat we er op tijd bij zijn. Wij zijn daarom in eerste aanleg niet verantwoordelijk voor de gezondheid van een ander maar vooral voor onszelf. Mochten we aan alle voorwaarden hebben voldaan, echt acuut ziek worden of een ongeluk krijgen dan is het heel goed dat wij ons zorgsysteem op orde hebben en er ziekenhuizen zijn. De meeste van onze klachten zijn echter chronisch en leefstijl afhankelijk. Een klacht wordt over het algemeen pas chronisch wanneer we niet aan de behoeftes van ons lichaam en ons geluk voldoen. Helaas wordt de meeste zorg ingenomen door chronische aandoeningen. Ons immuunsysteem is fantastisch wanneer wij haar geluk voeden en serieus nemen. 

 

Mogelijke 'reset' van en door onszelf!
Het is fijn dat er bepaalde medicijnen zijn. Zij bestrijden echter niet de gevolgen of oorzaken van ziektes. Ze kunnen ook niet de deur tegen ziektes dichttimmeren. Dat doe je zelf met je weerstand. Geloof ik dus dat dit virale probleem een lichaamsinjectie vergt in gezonde mensen die op natuurlijke wijze weerstand kunnen opbouwen en/ of vergt dit een geldinjectie in betere en meer zorg waarnaast wij tevens onze gebouwen, weerstand en voeding kunnen verbeteren? Geld volgt energie en macht. Geld kan je maar één keer uitgeven. Veel geleend geld verzwakt onze economie en ons zelfbeschikkingsrecht. Dit is een goed moment om te voelen waar wij het accent willen: willen wij een top-down georganiseerde maatschappij gebaseerd op veel opgelegde sturende wetgeving -of- een maatschappij gedragen door human potential, zelfbeschikking en verantwoording?  

De beschermende krachten van zelfliefde
Of het nu Corona betreft of je liefdesrelatie, de onderliggende keuze is hetzelfde: wil ik primair leven vanuit angst, bescherming en afspraken over do & don'ts -of- wil ik mij vrij bewegen vanuit mijn ziel, beleving van liefde, zorg voor mijn behoeftes en inleving tot anderen? Te weinig eigenzorg, bewegingsruimte en zelfliefde maakt ons afhankelijk van zekerheid, bevestiging, 'heling' en sturing van buitenaf. Van hieruit kunnen we naast ons immuunsysteem ook onze autonomie offeren in een bodemloze saaie zoektocht naar houvast binnen de relatie met onszelf of in onze liefdesrelatie met anderen. Waar mijn binnenwereld draait om de buitenwereld maakt dit vatbaar voor manipulatie, energieverlies en ziekte. Elke boeddhist weet: 'Vorm' is een bubbel die alleen bestaat zolang ieder erin gelooft. Sterk de wereld, begin bij jezelf, geloof in jezelf. Zelfliefde doet de juiste keuzes maken.

Bezieling
Tantra kiest voor het versterken van je eigen energie want dit voedt jouw gezondheid, schept ruimte in je hart voor anderen en zorgt ervoor dat elke handeling je ziel in zich draagt. Waarbij opgemerkt dat ik geloof dat mijn ziel verder reist dan dit ene leven. Ook een virus reist verder. Het muteert en wij muteren mee. Dat doen we al samen vanaf de oertijd zonder hen ooit voor te kunnen zijn. Van ons immuunsysteem en autonome zenuwstelsel werd lang aangenomen dat we deze niet kunnen beïnvloeden. Iceman Wim Hof & het Radboudumc bewezen het tegendeel. Wij zijn baas over onze weerstand en ons geluksgevoel. Het bewustzijn speelt hierin een hoofdrol!

Selffulfilling prophecy

Wanneer wij vanuit angst voor virussen en bacteriën, waar het gezonde mensen betreft, doorslaan naar een te grote steriliteit van de massa dan zouden wij onszelf wel eens te veel kunnen beschermen met het omgekeerde resultaat. Indien wij niet meer met virussen en bacteriën mee-evolueren dan kan dit onze natuurlijk gevormde weerstand inhalen met 't risico juist sneller ziek te worden dan voorheen. Een ingeslagen medisch georiënteerd pad, met een toenemende lichamelijke- en financiële afhankelijkheid hiervan, is dan niet meer terug te draaien. Indien wij 'alles voor willen zijn', dan kan dit het gevoel versterken dat we achter onszelf, onze weerstand en dit leven aanlopen. Hoe wij risico's inschatten en bewegen op dit speelveld is een keuze die ieder zelf maakt. 

 

Who are we now (and who do we want to be)?
Elke crisis spiegelt hoe wij zelf in de wereld staan en biedt een kruispunt vol mogelijkheden. David Bowie zong: 'Who are we now?' Wij vormen samen de wereld, dus ook ik. En dood gaan wij allemaal omdat wij geboren zijn. Dit biedt mij telkens een bewuste keuze: Wil ik levend doodgaan of doodgaand leven? Waar pas ik mij vanuit mijn levensvisie aan en waar steek ik mijn nek uit? Hoe behoud ik mijn gezondheid en energie en het contact met anderen en mijn waarheid? Hierbinnen mogen we elk manoeuvreren en ons breed laten informeren. Ons eigen immuunsysteem, lichaam en geest sterken en daarmee dat van de wereld. Betrokken, lijfelijk (oxytocine) en verantwoordelijk. En vooral je vitamine C, D3, B12, K2, Zink en 'L' niet vergeten van Liefde & Luchtigheid!

Han -Sapundra

Binnen het leven maakt ieder zijn of haar eigen keuzes.

De levensvraag voor mij persoonlijk is: 

of ik levend wil sterven of stervend wil leven?
Vanuit dit antwoord geef ik mijn leven vorm.

Je geest en je gezondheid sterken in deze tijd?

Kijktip: de docufilm 'Heal' van 01:45 min op Netflix.

Terug

naar homepage

Juicy Tantra with a heart & a soul

Han Sapundra founder Body2chill Tantra School®

EXCLUSIVE  TANTRIC  BUDDHIST  COMMUNITY

'Heaven is not a place to find but a decision to make'

Body2chill® sinds 1994 
Boeddhistische stichting en Tantra opleiding. Verdiepende Sangha bijeenkomsten en exclusief Tantra cursus aanbod, Massage Workshops, Shibari en Love Coaching om je leven en de wereld in liefde te verrijken.

Aangeboden vanuit respect voor- én kennis van de traditionele achtergrond van Tantra
en haar wortels in het Tantrisch boeddhisme, vertaald naar de adem van onze nieuwe tijd.

Intimiteit bij Body2chill®
Het Tantra cursus aanbod van Body2chill® kan als verruimend, verfijnd sensueel, erotisch en bevrijdend worden ervaren. Onze levens-beschouwelijke Sangha bijeeenkomsten zijn verdiepend en ondersteunend op je levenspad. Aanbod is gericht op heelheid en verbinding. Wij stimuleren geen slechts primair gerichte seksuele handelingen. Centraal staan wel: zelfontplooiing, verdieping intimiteitsbeleving, respectvolle geïntegreerde aanraking, eenheid en flow, empowerment, leven met je grenzen en mogelijkheden en ontmanteling van destructieve egopatronen.

 

  • Stellen kunnen intiemere oefeningen met met hun partner doen of wisselen. Kijk ter plekke wat goed voelt. Singles wisselen. 

Aanbod: 

  • Sangha bijeenkomsten

  • Witte Tantra cursus  singles & stellen

  • Zwarte Tantra cursus singles & stellen

  • Tantra massage weekend cursussen

  • Shibari  workshop / bondage cursus

  • Relatie ondersteuning | Love coaching

  • Erotisch uitgaan voor liefdeskoppels

  • Tantra Speed Dating


Helder 
| Stijlvol | Vertrouwd | Down to earth

Erbij zijn? Reserveer je Tantra activiteit op het formulier hierboven. Dit duurt zo'n 2 minuten. Je wordt dan op korte termijn gebeld om te kijken of er nog plek is en of wij je/ jullie deelname definitief kunnen maken. 

 
* Indien je vaker bent geweest of de opleiding volgt ben je vrij om ons direct te bellen. Je hoeft dit formulier dan niet persé in te vullen.

Maandag-Zaterdag 11:00-19:00

  • Facebook - White Circle

Meest gestelde vragen vind je hier.

Over boeddhistische stichting Body2chill®

Reg No: Levensbeschouwelijke gemeenschap 

KvK  09140968 RSIN 812804168/01

NL55INGB0000751168 | Body2chill, Nijmegen

© Copyright

Zoals je ervaren kan is deze website met veel liefde, eigenheid, creativiteit en zorg in jaren samengesteld. Ga hier alsjeblieft met evenveel integriteit mee om. Kopieer niets of als het je inspireert vermeld dan 'Body2chill Tantra' als jouw bron. Dank je!